Vroeger was alles anders

Eeuwenlang bloeide de handel in Nijmegen. Aan de Waalkade verkocht men verse vis en hoger op de heuvels lagen markten voor koren, laken, eieren, kannen, varkens, groenten, enzovoort. In veel gevallen herinneren straatnamen hier nog aan. Van producten die niet per stuk maar per gewicht werden verhandeld, moest natuurlijk het precieze gewicht worden vastgesteld. Omdat handelaren regelmatig sjoemelden met afgeschaafde gewichten en dergelijke, richtten vele steden een waaggebouw op. Daar zag de overheid erop toe dat de handel eerlijk plaatsvond. De waag legde de stad geen windeieren, want over alle gewogen goederen moest men waaggeld afdragen.

scannen1805
scannen0097

Al in de middeleeuwen stond op de Grote Markt in Nijmegen een waag, specifiek bedoeld voor het wegen van boter. Het huidige Waaggebouw werd in 1612-13 gebouwd in de Hollandse renaissancestijl, naar het ontwerp van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het gebouw kreeg al meteen na de bouw meerdere functies. Het oostelijke deel, aan de rechterzijde, herbergde de daadwerkelijke stadswaag. De grote poorten aan de voor- en achterzijden waren bedoeld om karren naar binnen en weer naar buiten te laten rijden. In het linker deel, verscholen achter de bordestrap, lag de vleeshal. Onder de trap waren korte tijd zelfs twee kleine woningen. De bovenverdieping huisvestte – tot in 1885 – de militaire hoofdwacht. Aan dit laatste feit dankt het straatje links van de Waag overigens haar naam: Achter de Hoofdwacht. Later heeft de Waag nog dienst gedaan als hoofdbureau van de Nijmeegse politie.

Het Waaggebouw is erg opvallend door alle rijke versieringen aan de buitenzijde. De sierlijke natuursteenelementen, dakkapelletjes, glas-in-loodramen en nog oorspronkelijke zwartrode luiken geven het gebouw een levendige aanblik. Op de eerste verdieping zijn bij de toegangsdeur twee reliëfs geplaatst die elk twee leeuwen afbeelden die het stadswapen vasthouden, en ook de balustrade van de bordestrap wordt bekroond met twee wapendragende leeuwen.

De Waag is echter niet helemaal ongeschonden door de eeuwen heen gekomen. Verschillende malen is het gebouw ingrijpend veranderd. Zo werd in 1756 de bordestrap afgebroken en vervangen door een zuilengalerij; iets dat destijds meer in de smaak viel. Ook blijkt uit enkele afbeeldingen dat de kleine dakkapelletjes (waarvan er zes aan de voorzijde zijn) al vóór 1840 waren verdwenen. Bij een grondige restauratie in 1886, onder leiding van gemeentearchitect J.J. Weve, zijn deze dakkapellen en ook de bordestrap teruggekeerd.

$(KGrHqFHJBsFC17GR(+wBQthyZlnng~~60_85

Terug naar de oorsprong

Wij doen er alles aan om mensen binnen Nijmegen op een laagdrempelige manier met elkaar in verbinding te brengen met een hoge prijs-kwaliteit verhouding.

geschiedenis pand

Filosofie

Jarenlang is het gebouw “De Waagh” het centrum van de stad Nijmegen geweest. Dit is waar het altijd voor gediend heeft, en daarom doen we er alles aan om van De Waagh weer het stadscentrum te maken waar we de bewoners van Nijmegen op een laagdrempelige wijze met elkaar in verbinding kunnen brengen.

Door terug te gaan naar de authenticiteit van het gebouw creëren we alle randvoorwaarden om de bewoners van Nijmegen op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden voor een eerlijke prijs.

Om mensen op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden verzorgen we de vier basisprincipes van een stad, namelijk eten, drinken, feesten en werken met een hoge prijs-kwaliteit verhouding.